prenosniki
Ostalo

Kakovostni prenosniki vas naredijo bolj produktivne in konkurenčne

Prenosniki so dandanes nuja, če želite iti v korak s časom v šoli, službi ali zasebno. Ker so že tako zmogljivi, nadomestijo marsikateri stacionarni računalnik. Če hočete biti mobilni in produktivni povsod, potem kupite prenosnik, ki pa naj bo kakovosten in primeren za vašo dejavnost, pa naj gre za učenje, posel ali zabavo. Najkakovostnejše znamke prenosnikov so gotovo Asus, Lenovo, HP in Dell, ki so preverjeno zanesljivi in vzdržljivi.

Danes lahko izbirate med prenosniki, ki so lahki in tanki, večji ali manjši, hitri, z dobro grafično kartico, prijaznim ekranom za oči, so tihi in ne porabijo dosti elektrike. Pomembno je tudi, da je baterija dolgo vzdržljiva, če ste kje na potovanju in potrebujete računalnik, pa ni elektrike v bližini. Računalnik uporabljate lahko tudi preko telefona, ki postane dostopna točka za internet ali pa kupite prenosni internet za na pot, ki ga za ugodno mesečno ceno ponuja že kar nekaj mobilnih operaterjev pri nas.

 

Kako izbrati velikost zaslona prenosnika?

Prenosniki imajo velikosti zaslonov od 11,6 palcev do 18,9 palcev. Majhni zasloni so primerni za tiste, ki prenosnik uporabljate bolj za klepet na daljavo, gledanje videa, izobraževalnih vsebin, novic, pisanje e-poštnih sporočil in podobno, torej ne preveč intenzivno.

Srednje veliki zasloni, okoli 14 ali 15,6 palcev, so najbolj klasični prenosniki za vsakdanjo rabo. So tudi ravno prav veliki za prenašanje naokoli in že zadostujejo za kakovostno pisarniško delo, videokonference, tudi za šolo so zelo primerni in za igrice.

Veliki zasloni so primerni za resno delo, oblikovalce, programerje, pisce besedil, video produkcijo, urejanje fotografij in tudi za tiste, ki obožujejo zahtevne igrice ter za ljudi s slabim vidom.

Če veliko delate na računalniku, je dobro, da izberete ekran, ki ima IPS matriko ter je mat, kar pomeni, da ne odbija zunanje svetlobe. Tako boste najbolje zaščiti svoje oči pred škodljivimi sevanji in odboji svetlobe kjer koli že boste. Za igranje igric in profesionalno delo pa je pomembno še, da se ekran hitro odziva.

 

Pomembna je velikost začasnega spomina RAM-a

 

Tudi prenosniki morajo imeti zadosti začasnega, delovnega, bralno-pisalnega spomina, ki ga imenujemo z angleško kratico RAM (Random Access Memory). RAM uporabljajo programi za delovanje in več kot ga je, hitreje prenosnik deluje. V RAM se zapiše sproti vse, kar delamo in če tega ne shranimo na trdi disk ali ključek, bo izginilo, ker se spomin iz RAM-a izbriše, ko računalnik ugasnemo.

prenosniki

Današnji prenosniki morajo imeti za normalno delovanja vsaj 4 GB rama. Če pa želite, da bi bil vaš računalnik hitrejši in da ga boste lahko nadgrajevali ter dlje časa uporabljali, pa je priporočljivo, da kupite takega z 8 GB RAM-a. Za tiste, ki uporabljajo izjemno zahtevne grafične in video programe ali igrajo igrice, pa je najbolje, da izberejo 16 GB RAM-a spomina. Seveda se cena prenosnika s tem povečuje.

RAM pa lahko kasneje tudi dogradite, ga zamenjate z večjim ali ga dodate, če je matična plošča takšna, da to dovoljuje, mora pa to omogočati tudi operacijski sistem, zato je potrebno imeti zadnjo verzijo operacijskega sistema.

Izberite pravi trdi disk

Prenosniki imajo različne trde diske, ti pa so nujni za to, da imajo na enem delu shranjen operacijski sistem ter naložene programe, na drugem pa se shranjuje lahko vaše delo, če ne uporabljate oblaka.

Pri disku je pomembno, da je zanesljiv in hiter, torej odziven. Najhitrejši so SSD diski, ki so tudi zanesljivejši, saj ne delujejo več tako, da bi glava brala podatke z diska, zato se disk ne poškoduje, če pride do tega na primer, da se računalnik med delovanjem močno zatrese.

Za običajno delo s prenosniki je dovolj že disk velikosti 500 GB. Če imate naloženih veliko programov, pa je priporočljivo imeti večji disk, če shranjujete svoje podatke direktno nanj. Velja pravilo, da mora biti za dobro in hitro delovanja prenosnika disk vsaj polovico prazen, da se programi hitro odzivajo. Bolj, kot je disk poln, počasnejši bodo prenosniki, saj potrebuje RAM veliko časa, da dostopa do vseh razmetanih podatkov na trdem disku. Zato je dobro vsake toliko časa izprazniti koš, odstraniti nerabljene programe in datoteke, ter izvesti defregmentacijo diska.

Če nimate velikega diska, se priporoča, da kupite večji zunanji disk ali ključek in shranjujete podatke nanj. Vsekakor pa je priporočljivo, da na zunanji disk ali ključek naredite varnostne kopije datotek v primeru, da se disk v prenosniku okvari, kajti reševanje podatkov stane od 100 EUR navzgor, tudi do tisočaka.

 

Kateri prenosniki so za koga?

 

Prenosniki morajo ustrezati delu in potrebam tistih, ki jih uporabljajo. Zato je treba biti pozoren tudi pri tem, koliko časa zdrži baterija brez ponovnega polnjenja. Če obdelujete video, igrate igrice, imate video konferenco in podobna zahtevna dela, potem bo prenosnik tudi hitreje porabil baterijo in bo manj časa deloval z enim polnjenjem, kot če ga uporabljate zgolj za pisanje besedila.

Prenosniki, ki so primerni za vsakdanjo uporabo in študente ter pisarniško delo, so naslednji: 14 ali 15,6 palčni ekran, 4 do 8 GB RAM-a, 250 do 500 GB trdi disk, baterija naj zdrži vsaj 3 do 4 ure dela. Povprečen procesor in grafična kartica bosta zadostovala.

Prenosniki za zahtevne poslovne uporabnike, ki uporabljajo zahtevne programe in video konference, naj imajo naslednje lastnosti: 18,6 plačni ekran, tipkovnica naj ima še numerični del, 8 do 32 GB RAM-a, priporočljivo je 16 GB. SSD disk 1 TB. Tudi procesor naj bi najnovejši in pa izberite dobro grafično kartico, kar bo še pospešilo delovanje prenosnika.