Umag znamenitosti

Eden izmed najbolj obiskanih krajev na Hrvaškem je zagotovo Umag. Mesto Umag ima pestro in bogato zgodovino, zato ima tudi precej znamenitosti, ki so vredne vašega časa in pozornosti.

umag znamenitosti
Umag znamenitosti

 

  • Mestna vrata v Umagu

Polotok, kjer se nahaja stari del mesta Umag je bil nekoč otok. Umag je bil namreč nekoč ločen od kopnega in zaradi naravnih pojavov v preteklosti, je otok postal polotok, kot ga poznamo danes. Nekoč je mesto Umag imelo veličastno obzidje, s premičnimi vrati.

  • RT Tiola

Področje Umaga je bilo že v antičnih časih gosto naseljeno. Iz teh časov buri duhove znamenita vila iz okrožja RT Tiola, ki je okrašena z različnimi mozaiki. Zanimivo je to, daje vila že v tistih časih imela razvito talno gretje in lastne toplice. Vodo je vila shranjevala v lastni cisterni in se z njo tekom leta tudi oskrbovala.

RT Tiola
RT Tiola / Umag znamenitosti
  • Mestni muzej Umaga

Kot vsako mesto ima tudi Umag svoj mestni muzej, kjer lahko spoznamo zgodovino tega obmorskega kraja. Glede na gosto naseljenost v antičnem času, je največ ostankov prav iz tega obdobja. Mestni muzej Umag nam ponuja tudi vpogled v Umaško ljudstvo, kjer bolje spoznamo njihovo kulturo, tradicijo in običaje. Muzej se nahaja v starem mestnem jedru Umaga, v prostorih starega srednjeveškega stolpa. Del razstave v muzeju je namenjen tudi sodobnim umetnikom, ki se s svojimi deli tam predstavljajo širši javnosti.

  • Izvir reke Mirne

Izvir reke Mirne sicer ni v samem Umagu, vendar ga ljubitelji narave nikakor ne smete prezreti. Reka Mirna je namreč ena izmed najveličastnejših in največjih Istrskih rek. Če se odločite za ogled ustja reke Mirne boste tako lahko uživali v prelepi naravi ter opazovali čudeže tako sladke kot slane vode. Izlet lahko iz Umaga naredite tudi s kolesom!

Izvir reke Mirne
Izvir reke Mirne